zanger leeg-25

In september 1986 startte onder impuls van Christiane De Maeyer het Geels Kamerkoor met veertien leden in de schoot van de Geelse muziekacademie. Al spoedig groeide het ledental uit tot ongeveer 30, zodat de naam werd aangepast tot Geels Vocaal Ensemble. Gedurende de daaropvolgende jaren nam het koor met succes deel aan een aantal koorwedstrijden in de hoogste categorie: in 1989, eerste prijs 'cum laude' en gedeelde eerste plaats op de Gouden Ster te Lommel; Internationaal Zangconcours te Heythuysen 1e prijs.

Dankzij de wekelijkse repetities bouwde dit gemengd koor een indrukwekkend repertoire op dat getuigt van durf en ambitie. Zij brachten muziek uit de middeleeuwen tot de 20ste eeuw, a capella of met instrumentisten zoals de mis van Stravinsky, het Gloria van Vivaldi , het Requiem van Duruflé, Requiem Verdi, Requiem Mozart, Mattheuspassie, enz...

Het koor heeft een vzw structuur en organiseert alleen of in samenwerking met bevriende koren de concerten.


Oprichtend dirigent Christiane De Maeyer studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij Erna Spoorenberg, waar ze een eerste prijs solozang behaalde. Zij volgde een meestercursus interpretatie van de Franse Vocale Muziek aan het Mozarteum te Salzburg bij Jeannine Micheau en behaalde te Rotterdam het diploma voor koordirectie bij Barend Schuurman en orkestdirectie bij Arie van Christiane De Maeyer was lerares aan de muziekacademie van Geel. Naast het gemengd koor Geels Vocaal Ensemble heeft zij ook het meisjeskoor Anna-Magdalena-Bachkoor en het vrouwenkoor Donne Domenica opgericht. Met deze koren trad zij op in Nederland, Duitsland, Polen, Portugal, Tsjechië, Zwitserland en behaalde met hen verscheidene prijzen in de hoogste categoriën. Zij is ook actief als componist en schreef reeds verscheidene werken voor haar verschillende koren. Haar ‘Missa Brevis’ voor gelijke stemmen werd door Donne Domenica in het kader van het Festival van Vlaanderen tijdens een radio-eucharistieviering uitgezonden.September 2016 gaf zij haar dirigeerstokje door aan dirigent Eva Vermeren. Met haar aan het roer heeft het koor in 2017 een gesmaakt concert rond Shakespeare gebracht en in 2018 een barokke uitvoering van de Mattheuspassie van J.S. Bach.

GeelsVocaal groep
18 GVE matheus-65

Geels Vocaal Ensemble vzw    -    secretariaat: Gooreind 43, 2440 Geel  -   contact: geelsvocaal@gmail.com  -  014/542366 (tijdens kantooruren, voorzitter)